• Doeltaal gebruik
  • Impliciet inductief
  • Onderdompeling

Onze missie

Onze missie is de bevordering van het onderwijs in de Franse taal waarbij de methodiek gekenmerkt wordt door kernwaarden als doeltaal-voertaal, impliciet, inductief, onderdompeling en "usage-based" en waarbij de primaire focus de spreekvaardigheid is.
We willen dit bereiken door onderzoek, door het verzorgen van workshops en studiemiddagen, door praktische ondersteuning van docenten, door het delen van kant-en-klaar lesmateriaal en door het publiceren van relevante publicaties of het linken ernaar.
Deze website is niet alleen bedoeld om informatie te verspreiden maar ook als platform om ideeën uit te wisselen door middel van het forum en de links. Tips en ideeën zijn daarom ook van harte welkom.


Lees verder:
Een impliciete methodiek voor de bovenbouw
1 jaar geleden

Na AIM verder in de bovenbouw van HAVO en VWO met dezelfde principes? De door Project Frans ontwikkelde methodiek "J'AIMe parler français" is bijna klaar. Drie lichtingen leerlingen hebben examen gedaan. Het resultaat is veelbelovend: Het niveau voor luister- en spreekvaardigheid is flink gestegen zonder dat het niveau voor lees- en schrijfvaardigheid is gedaald. Ga naar de pagina "Bovenbouwmethodiek" voor meer informatie.Het ontwikkelen, toetsen en beoordelen van schrijfvaardigheid
1 jaar geleden

Veel docenten ervaren schrijfvaardigheid als lastig. De beoordeling is vaak tijdrovend en te veel gericht op niet-talige aspecten. Of juist eenzijdig gericht op spelling en grammatica. En hoe kun je elke leerling voorzien van individuele feedback waar deze iets mee kan doen en wat niet te veel tijd kost? Het antwoord wordt gegeven door de door ons ontwikkelde totaalbenadering van schrijfvaardigheid Frans: SAFAS. Ga naar de pagina SAFAS voor meer informatie.


AIM-conferentie 29 januari 2020 - powerpoints

Van de twee workshops die we op 29 januari 2020 hebben gegeven tijdens de AIM conferentie aan de VU in Amsterdam zijn twee pdf-bestanden beschikbaar met de presentaties. Ze zijn via de volgende link te downloaden.Audrey Rousse-Malpat
Wim Gombert